Trots att blottade tandhalsar idag är ett väldigt vanligt problem så pratas det väldigt lite om det. Vi på Tandvården reder därför ut hur det behandlas och berättar om hur man kan förhindra att det uppstår.

Hur blottade tandhalsar behandlas

Blottade tandhalsar kan ske av många orsaker så som att du exempelvis snusar, har obehandlad karies eller borstat tänderna för hårt. Eftersom att tandhalsen saknar emalj och där av är känsliga för bakterieangrepp så är det väldigt viktigt att behandla genom att gå till tandläkaren som bland annat kan lägga en tunn plastfilm över den blottade tandhalsen.

Synliga tandhalsar kan även åtgärdas med fluorlack, en behandling som har goda resultat mot ilningar i tänderna. Detta går dock endast att applicera om problemet inte hunnit eskalera. Börjar man känna av ilningar i tänderna efter att ha fått fluorlack så är det dags att boka en ny tid hos tandläkaren eftersom att skyddet inte håller för evigt.

Varför blottade tandhalsar uppstår

I somliga fall beror ilningar på att tänderna fått karies, eller att emaljen har spruckit. Karies är en sjukdom som gör att det sker en nedbrytning av tandsubstans på grund av syra som producerar av bakterier i munnen. Syran tillkommer när bakterierna får tillgång till socker genom exempelvis kosten.

Om kariesangreppet inte har behandlats så kan dessa bakterier ta sig igenom emaljen och ta sig in till tandens inre lager.

Vid speciella omständigheter som när exempelvis tandens inre lager blottas mot munhålan påverkas nervutskotten som löper i kanalen närmast tandens kärna. Det gör så att man upplever ilningar eller tandvärk eftersom att nerverna reagerar på värme och kyla.

Om du tuggar väldigt hårt eller gnisslar tänderna så kan även emaljen och tandens inre kärna spricka, vilket ger en smärta som påminner om karies. Detta leder till att sprickan vidgas när du tuggar vilket leder till ilningar eller värk i tanden kan uppstå, för att sedan försvinna när du ätit klart.

Läs mer: