Stora överbett är vanlig förekommande bland såväl vuxna som barn. Nya studier visar att så många som var femte barn har det. Men att åtgärda det är enklare än många tror – Nedan går vi på Tandvården igenom hur du enkelt åtgärdar överbett.

Vad är överbett?

Ett överbett är när överkäkens framtänder biter långt ifrån underkäksframtänderna. Överbett större än 6 millimeter är idag väldigt vanligt och man beräknar att omkring 15% av tioåriga barn i Skandinavien har det.

Överbett är bra att åtgärda eftersom det kan leda till flertalet bekymmer så som:

  • Riskerna för skador ökar på framtänderna
  • Luftvägarna irriteras vid andning
  • Ett psykosocialt besvärande utseende
  • Många barn blir mobbade på grund av överbett

Nästan alla skador inträffar på framtänderna inträffar innan 10 års ålder och därför kan det vara klokt att behandla det i förebyggande syfte. Det gör så att överläppen inte tar skada samtidigt som barnet slipper betala för att göra det senare i livet.

Behandlas med tandställning (tandreglering)

Ett överbett behandlas med tandställning och en tandregleringsbehandling så att avståndet mellan över- och käken minskas. Det syftar även till att möjliggöra så att patienten kan stänga läpparna och andas normalt.

Överbett barn

Tiden för länge barnet behöva ha en fastsittande tandställning kan variera beroende på hur omfattande patientens bettfel är. Men den snabbaste behandlingen kan avklaras på 6 månader men den vanligaste längden på behandlingen är 1,5 till 2 år.

Pris: Barn och ungdomar kan få tandreglering helt gratis. Därför är det viktigt att fråga er tandläkare om råd kring om ditt barns tänder är sneda. Om tandläkaren anser att det finns ett behov så får ni träffa en specialist på tandreglering.

Överbett vuxen

Det finns ingen åldersgräns för när man kan använda tandställningen då åldern inte påverkar behandlingen. I USA har var fjärde person över 21 år tandställning och faktum är att en del är ända upp till 80 års ålder.

Många tycker att det är jobbigt att ha tandställning i vuxen ålder, men om du har ett kraftigt överbett rekommenderar vi dig att göra det ändå – du kommer trots allt ha med dig tänderna livet ut!

En behandling brukar vanligtvis ta 1,5 till 2 år, men i vissa fall kan det gå så snabbt som på 6 månader beroende på hur stort bettfelet är.

Pris: Kostnaderna varierar från omkring 20 000 till upp emot 75 000 kronor. Det går inte att ge en exakt siffra eftersom variabler som hur stora korrigeringar du behöver, vilken tandställning du vill ha och ifall du behöver justera både över- och underkäkens framtänder. Därför kommer du få ett kostnadsförslag från din tandläkare vid första besöket för vad behandlingen kommer att kosta.

 

Vanligaste tandställningarna

Det finns några olika alternativ med olika för- och nackdelar för dig som behöver tandställning – här är dina olika alternativ.

Fastsittande tandställning

Är den mest synliga- men också den som ger det mest exakta och hållbara resultatet. Idag erbjuder många tandfärgade brackets vilket gör att de ser mer estetiskt tilltalande ut än vad de gjorde för några år sedan.

Nästan osynlig tandställning

Inte lika effektiv som en fastsittande tandställning men är mer flexibel och inte lika utstickande. Invisalign och Clear Aligner består av genomskinliga skenor som gör att de knappt syns. En annan fördel är att de inte har vassa trådar som kan smärta eller irritera överläppen.

Tandställning bakom tänderna

Inte lika kraftfull som rälsen, men den är helt osynlig. Det är en enkel tandställning som utgörs av en tunn tråd limmad på baksidan av tänderna. Eftersom att de linguala modellerna sitter bakom tandradens insida kan man få lika bra resultat. Här är det dock extra viktigt att följa din tandläkares instruktioner och tandställningen kan inte tas ut.

Tandställning överbett före efter bilder

Tandställning, eller en regleringsbehandling som det också kallas ger väldigt bra och exakta resultat och många upplever att det fick värdefulla resultat. Såhär kan det se ut!

 

 

 

Läs mer: