Vi har fått mängder med frågor om vad man kan göra ifall man upplever att man har fula tänder. Just tändernas form och färg är viktigare än någonsin för många, en faktor som kan öka/sänka många självförtroenden.

Däremot tycker vi att du bör fråga dig hur mycket det faktiskt påverkar dig i din vardag. Vad man tycker är snyggt eller fult på tänderna är ofta en subjektiv fråga. Det du själv tycker är oacceptabelt, är i många fall helt normalt för någon annan.

Om det är något fel på din tand, eller om det är något som du vill ändra så mycket att det påverkar din livskvalitet så kan det vara dags åtgärda.

Allt går nämligen att fixa – Nedan listar vi dina valmöjligheter.

Så får du fina tänder

Om du har en känsla av att du har fula tänder så bör man ta det på allvar, även om det är en klar subjektiv fråga. Ett leende är det finaste vi kan ge en annan människa och ingen ska behöva känna sig hindrad från att prata, le och skratta som vanligt. Här är åtgärder som ger dig fina tänder:

 

Tandfasad (Skallfasad)

Ibland räcker det med små ingrepp för att få ett fint resultat, medan det i andra fall behöver göras större justeringar som att exempelvis ersätta en tand med implantat. Tandfasader är små skal av porslin som fästs tanden och anpassas efter den form du vill ha på tänderna.

Det som är bra med tandfasader eller porslintänder som de också kallas är att de kan ge intrycket av mer jämnstora tänder samtidigt som det även kan göra ditt leende vitare.

Vi gillar den här metoden då den har flera möjligheter. Om du exempelvis har en sned tand kan du enkelt sätta en fasad på en tand, om du har flera sneda tänder eller något annat bekymmer är det även vanligt att man sätter fasader i hela munnen.

Det här är en metod som länge varit populär i USA och är förklaringen till uttrycket “Hollywood-leende”. Att sätta in fasaderna är dessutom smärtfritt eftersom de klistras på din befintlig tand, en behandling som alltid utförs av en tandtekniker.

 

Tandkrona och tandbryggor

Tandkronor och tandbryggor ser ut och fungerar som vanliga tänder. En krona innefattar en tand medan en bro är om du behöver åtgärda flera tänder. Detta är vanligast om en tand är så trasig att den inte längre går att åtgärda med en mindre lagning eller tandfasad. Behandlingen går till på så vis att tandläkaren slipar ned tanden och gör en ny krona. Om du behöver en krona eller bro börjar tandläkaren alltid med en undersökning och röntgen innan behandlingen påbörjas.

 

Lagning

Om du har en framtand som blivit av med en flisa eller får en grop i en tand går det oftast att åtgärda med en kompositfyllning. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden och gör så att lagningen får minimal synlighet.

En kompositfyllning är ofta billigare än exempelvis porslin och fungerar väldigt bra om mindre hål ska lagas.

 

Vi på Tandvården hoppas att guiden hjälpte dig få lite idéer kring dina valmöjligheter. Men glöm inte bort att inte vara för hårt mot dig själv och tänka ifall det verkligen är något som påverkar din livskvalitet.

Läs mer: