Allt fler svenskar drabbas av tandköttsinflammation (gingivitis) men än fler är oroliga över att de har drabbats. Vi på Tandvården har fått väldigt många frågor om inflammerat tandkött – Därför reder vi nu ut vad det är för något, hur man vet att man har det samt hur man behandlar en tandköttsinflammation.

Vad är tandköttsinflammation?

En tandköttsinflammation (gingivitis) kallas det tillstånd som infinner sig vid ett inflammerat tandkött. En vanlig orsak är om man slarvat med tandhygienen eller inte varit hos sin tandläkare eller tandhygienist på länge.

I en välmående mun så har tandköttet en ljusrosa färg som omger tanden som en krage. Mellan tandköttet och tanden finns en tandköttsficka som i en mun som mår bra är en till tre millimeter djup – Är den djupare kan det vara ett tecken på en tandköttsinflammation.

Ett inflammerat tandkött är inte speciellt farligt, det viktiga är dock att man behandlar sjukdomen så fort den upptäcks.

Vilka är symtomen för ett inflammerat tandkött?

Om du har ett friskt tandkött så är tandköttet ljusrosa, ifall det är inflammerat så kan du uppleva att tandköttet är svullet, har en rödare färg och blir löst. Ett vanligt tecken på tandköttsinflammation är att det börjar blöda när du borstar eller flossar tänderna, vilket har med inflammationen i det lösa tandköttet att göra.

En obehandlad tandköttsinflammation leder till att tandköttsfickorna blir djupare. Slutligen kommer inflammationen nå käkbenet och därmed orsaka paradontit (tandlossning) som är en allvarlig tandsjukdom.

Om du misstänker att du har ett inflammerat tandkött så bör du boka en akuttid hos din tandläkare.

Så behandlas en tandköttsinflammation

Vid rätt behandling så försvinner inflammationen i tandköttet bara några dagar efter behandling. När plack, bakterier och tandsten avlägsnas samt tänderna blir ordentligt rengjorda så blir tandköttet snabbt friskt igen.

En tandköttsinflammation eller tandsten går inte att behandla själv och därför måste du gå till en tandrengöring hos din tandläkare eller tandhygienist för att vara säker på att den inte utvecklas till parodontit.

Plack går att avlägsna med tandborstning, främst genom effektiva eltandborstar som tar bort dubbelt så mycket plack gentemot manuella tandborstar. Därför rekommenderar vi att man använder en eltandborste och flossar tänderna för att få en frisk mun och en god munhälsa.

Så kan du motverka en tandköttsinflammation hemma

När du har en god munvård så avlägsnas plack, tandsten och bakterier i hela munnen, på tänderna och mellan tänderna. Tänk därför på att lägga lite extra kärlek på din dagliga tandvårdsrutin i form av att använda en eltandborste, flossa tänderna efter varje måltid och använda munskölj.

5 tips som förebygger ett inflammerat tandkött

  1. Borsta tänderna varje morgon och kväll: Allt för många slarvar med det, men gör det till en självklarhet och använd tandtråd för att få bort matrester mellan tänderna.
  2. Sluta röka: Rökning har en negativ inverkan på blodcirkulationen vilket medför en ökad risk för tandköttsinflammation.
  3. Besök tandläkaren: Gå till tandläkaren åtminstone 1 gång vartannat år, så att eventuella munhälsoproblem kan behandlas innan det blir dyrt och förvärras.
  4. Sluta småäta: När vi äter så utsätter vi tänderna för syraangrepp och det tar ett tag innan munnens naturliga återställningsprocess hinner behandla det.
  5.  Dra ned på sockret: Att mycket socker ökar risken för karies säger sig självt. Men gör både din tänder och hälsa en tjänst och dra ned på det. Du kan förslagsvis börja med att bara sluta dricka läsk!

Läs mer: