Vi rekommenderar samtliga att använda en eltandborste. Men att vara ny på att borsta med eltandborste kan till en början kännas lite ovant och du behöver hitta rätt teknik för att få bästa möjliga effekt.

Det är oerhört härlig känsla när man borstat med eltandborste och det känns lent och rent på tänderna som efter ett besök hos ens tandhygienist. Men har man tagit steget över till en eltandborste vill man få bästa möjliga effekt.

Här är därför den fullständiga guiden om hur du borstar tänderna rätt med en eltandborste!

Borsta med eltandborste – 6 tips för bästa effekt

1. Så mycket tandkräm ska du ha på eltandborsten

Ett misstag som många gör är att de applicerar tandkrämen direkt på eltandborsten för att sedan dra igång med den sedvanliga tandborstningen.

Rent generellt spelar det ingen roll vilken tandkräm du föredrar, däremot så är det viktigt hur du använder den. När du applicerar tandkrämen på skaftet så fördelas inte tandkrämen jämt över tänderna, vilket gör att en stor del av munnen blir utan, och då gör tandborstningen ingen nytta.

2. Så applicerar du tandkrämen på din eltandborste

Applicera tandkräm på eltandborsten och smörja in alla tänder medan tandborsten är avstängd. Därefter så sätter du på eltandborsten och skyddar samt putsar tänderna genom tandborstningen.

3. Så håller du i eltandborsten på rätt sätt

De allra flesta håller tandborsten med hela handen, men det är helt fel! Det gör nämligen så att du får en sämre rörlighetsförmåga under tandborstningen.

Det här gör även så att många borstar tänderna för hårt, vilket också är ett vanligt problem. Tänk därför på att hålla eltandborsten med 2 eller 3 fingrar mot handflatan och tummen (Som om du håller en penna. Detta ökar handens rörlighet så att du skonsamt och effektiv når alla tänder och vrår i munnen.

4. Tid som du borstar tänderna

Bara för att du borstar hårdare och längre så kommer du inte att få en bättre effekt. Snarare tvärtom, att tänderna och tandköttet skadas – Det här är framförallt ett vanligt misstag från män.

Tänk därför istället på kvalitén. Tandborstningen ska vara kort och koncis där du borstar samtliga tänder, både bak och fram i två minuter. Har du dessutom ett bättre grepp om tandborsten så kommer det att bli en optimal tandborstning!

Så lär dig att hålla koll på hur länge du borstar. Många eltandborstar är även utrustade med timers som visar ljus eller låter när tiden gått ut.

5. Anpassa eltandborstens borstningsläge utefter problem

På optimerade eltandborstar kan man välja ett flertalet lägen eftersom att allas mun är helt olika och behöver olika saker. Så har du ett känsligt tandkött så kan du enkelt välja så att eltandborsten borstar mer försiktigt, medan om du exempelvis känner av mycket plack på tänderna kan du välja en totalrengöring.

6. Glöm inte att byta eltandborstens borsthuvud!

Att borsta tänderna med ett överanvänt borsthuvud med spretiga strån gör tandborstningen mindre effektiv. Därför rekommenderar vi att du byter borsthuvud var tredje eller fjärde månad.

Följer du de här stegen så säkerställer du att du får bästa möjliga tandborstning med din eltandborste – Och kommer att göra din tandläkare eller tandhygienist på betydligt bättre humör under ditt nästa besök!

Läs mer: