Ilningar i tänderna är ett av de allra vanligaste tandproblemen och alla som någon gång haft det kan säkerligen skriva under på att det är ett väldigt jobbigt moment i vardagen. Det är någonting som gör att vi inte kan njuta av det vi äter och dricker, samt alltid har en orostanke som hoppas att det inte ska ila eller smärta så fort något ska förtäras.

Som tur är så går det att komma tillrätta med problemet. Följ anvisningarna i den här artikeln så kommer de där jobbiga ilningarna snart vara ett minne blott.

Därför uppstår ilningar i tänderna

Den absolut vanligaste orsaken till att ilningar i tanden tänderna uppstår är på grund av att tandhalsen blottas. Det kan ske av flera olika orsaker så som obehandlad karies, att man borstat tänderna för hårt, att man inte haft en god tandvårdsrutin eller på grund av tandlossning.

När tandhalsen blottas så kan karies som bryter ned emaljen ta sig ned till tandens inre lager och då uppstår ilningar. Allteftersom att kariesproblemen inte behandlas så angrips även tandnerven, pulpan och man kan då behöva göra en rotfyllning.

En annan vanlig orsak till ilande tänder är sprickor i tänderna. Dessa kan uppstå slag mot tanden, gnisslingar eller om man biter för hårt på något. Om sprickan är djup kan vätska ta sig in mot nerven och då orsaka smärta.

Ilningar kan även ske vid hemmagjorda tandblekningsmetoder eller om emaljen utsatts för stora mängder syra. Det är exempelvis vanligt om man äter mycket godis, läsk eller äter många sura frukter. De är sura på grund av att de innehåller syra – och det kan därför vara en god idé att borsta tänderna efter att något av detta ätits eftersom att de kan göra så att de känsliga delarna av dina tänder blottas.

Så får du bort ilningar i tänderna

Vi rekommenderar en att borsta tänderna noggrant varje morgon och kväll samt att använda tandtråd mellan måltiderna dagligen. Det är också bra om man undviker att småäta. Varje gång vi äter så angrips emaljen av syraangrepp som tar ungefär 2 timmar för munnens försvarssystem att återställa. När vi småäter så hinner munnen inte behandla syraangreppen och då ökar risken för karies och därmed ilningar i tänderna.

För de som redan fått ilningar i tänderna så finns det självklart en mängd olika tillvägagångssätt för att åtgärda det, men det är viktigt att först gå till tandläkaren för att med säkerhet veta vad ilningarna orsakas av.

I de fall att ilningarrna beror på blottade tandhalsar så finns det speciella tandkrämer med kaliumnitrat och munskölj som skyddar tandhalsar. Det kan också vara bra att se över sin tandborstningsteknik och inte borsta tänderna lika hårt, samt byta till en mjukare tandborste.

Du kan också få hjälp av din tandläkare att skydda tandhalsarna eller sprickor i tänderna genom flourlackering, som är ett vårdande skydd för det skadade området. Om det hela beror på karies, eller än värre tandlossningen så kan tandläkaren hjälpa dig att få bukt med problemen genom att få bort bakterierna och laga de tänder som är skadade.

Det finns med andra ord mycket att göra för att bli av med ilande tänder. Tänk även på att du är långt ifrån ensam om problemet och det är därför bäst att boka tid hos din tandläkare och få en smidig lösning – så kan ditt lidande äntligen få ett abrupt slut!

Läs mer: