Att gnissla tänder är den nya folksjukdomen som ökat markant under de senaste åren. Nya studier visar att omkring var tredje svensk lider av det. Många vet inte ens om att de är drabbade – Vi reder ut symtomen, hur det uppstår och hur det behandlas.


Så vet du att du gnisslar tänderna

De allra flesta gnisslar tänderna medan de sover, vilket är väldigt problematiskt eftersom att det gör så att många drabbade inte vet om det. Men om du ofta vaknar upp på morgonen med huvudvärk, ilande tänder eller ont i käkmusklerna så är risken stor att du gnisslar tänderna om natten.


Så uppstår gnisslande tänder

Det uppstår i de allra flesta fall av stress som gör att vi helt enkelt inte kan slappna av – ens när vi sover.

I ett liv med ett stort vardagspussel som ska gå ihop varje dag, press från arbete, ungar som ska hämtas från dagis, ständiga notiser på mobilen från sociala medier och den stora portion av information som ansamlas i våra hjärnor dagligen så är det ju inte heller särskilt konstigt att detta sker.

När vi är stressade så biter vi ihop, och när hjärnan inte fått vila på hela dagen så ökar risken för att vi biter ihop under sömnen och gnisslar tänderna.


Behandling av gnisslande tänder

Det är väldigt viktigt att åtgärda gnisslande tänder. Det kan låta mycket, men när du biter ihop dina tänder så uppstår ett tryck på omkring 50 kilo eller mer. Varför man inte vaknar av att spänningarna i käkarna, av det gnisslande ljudet eller för att det smärtar är ett mysterium som vi ännu inte känner till.

Bästa sättet att åtgärda problemet är genom att använda en bettskena som sätts in på kvällen när du ska sova. Det gör så att du inte kan gnissla tänderna eftersom att det avlastar även käkleder och muskler vilket gör att värken minskar samtidigt som det skyddar tänderna från slitage.

Även om en bettskena kan vara ovant första veckorna så är det helt klart värt det, och det behöver inte betyda att du måste använda det för resten av livet.

Ett annat sätt att minska trycket på käkarna kan vara förbättra tandkontakterna med bettslipning, ersätta förlorade tänder eller med hjälp av tandställning som kan rätta till tänder som ligger snett – vilket är en bra lösning för de fall där det har med tandbettet att göra.

En annan faktor man inte heller ska glömma är du troligtvis gnisslar tänderna på grund av för mycket stress. Vi rekommenderar dig därför att försöka göra en förändring i din vardag som minskar stressen.

Några enkla tips är exempelvis att börja träna på lunchen eller efter jobbet, träning har nämligen en bevisad effekt mot stress. Ett annat tips är även att försöka ta en riktig paus under eller efter arbetet i form av en fika eller kanske genom att börja meditera? Det finns exempelvis en app för mobilen som heter “Headspace” som hjälper dig att meditera hemma.

Läs mer: