När får barn och bebisar tänder? Vanligtvis föds de med tänder men som ligger gömda i tandköttet. I de flesta fall får barn synliga tänder vid cirka 6-9 månaders ålder.

Vi rekommenderar att man köper en bitring till barnet och så fort ditt barn får tänder bör du börja med att borsta tänderna. Tänk även på att använda en väldigt liten klick barntandkräm och att använda en mjuk tandborste som vårdar ditt barns tandkött.

När får barn tänder?

Redan när barnet ligger i magen så börjar tänderna bildas och växer till sig i käken innan de kommer fram. Rent generellt så är alla barn olika och när de första tänderna kommer kan variera. Somliga får sina första tänder vid 3-4 månaders ålder medan andra får de när de närmar sig sitt första år. Det är absolut vanligast att tänderna tittar fram vid 6-9 månaders ålder.

Barnets första tänder kallas för mjölktänder och är 20 stycken med 10 i vardera käke. Vanligtvis brukar alla mjölktänder ha kommit fram när barnet är mellan 2 och ett halvt till 3 års ålder.

Misstaget många gör är att inte ta hand om mjölktänderna för att man vet att de ändå kommer att tappas – Men så ska man alltså inte tänka, det är nämligen extra viktigt att ta hand om mjölktänderna eftersom att de är väldigt känsliga för kariesangrepp.


Bildkälla: Folktandvårdenstockholm


Barn börjar tappa tänderna mellan 5-6 år

När barnet är mellan 5-6 år så börjar de tappa mjölktänderna. Oftast i ungefär samma ordning som de kom. När de riktiga tänderna utvecklas trycker de på mjölktänderna så att rötterna försvinner tills de slutligen bara sitter i tandköttet och ramlar ut. I samband med att mjölktänderna lossnar kommer nya och permanenta tänder långsamt fram.

De flesta barn har tappat alla mjölktänder när de är 12 år.

Läs mer: