Statens beredning för medicinsk och social utvärdering släpper nu oroväckande uppgifter om att hela 40% av vuxna svenskar lider av parodontit (tandlossning). Ett blödande tandkött kan i många fall vara det första tecknet på att en håller på att drabbas av tandlossning.

Nu vill Tandvården öka kunskapen i ämnet och går därför igenom vad parodontit och tandlossning är, orsaker till att det uppkommer, symptom och hur det behandlas!

Parodontit symptom och orsaker

Det är en tandsjukdom som kommer från en inflammation i tandköttet som sprider sig till käkbenet. Det är alltså någonting som kommer från obehandlade tandköttsproblem som sedan fäster sig i de djupare vävnaderna.

När vävnader sedan bryts ned så kan det leda till att tänderna lossnar eftersom att de håller tänderna på plats. Som tur är kan tandköttet bli friskt igen efter behandling, men fästet och de ben som hjälper tanden att sitta på plats kan inte återställas.

Parodontit är även en kronisk sjukdom och det finns alltid en risk att sjukdomen återkommer – inte minst när den goda tandvårdsrutinen inte efterföljs.

Så undviker och behandlar du tandlossning

Bästa sättet för att undvika parodontit är genom att ha en god tandvårdsrutin. Här är sakerna du bör göra för att försäkra dig om att inte drabbas tandlossning.

Använd en bra tandborste

Vi rekommenderar alla som vill ha en bra munvård att använda en eltandborste. De är förvisso en slant dyrare än manuella tandborstar men alternativkostnaderna i att laga hål och potentiellt drabbas av tandlossning är betydligt värre.De tar dessutom bort mer plack och borstar bättre på svåråtkomliga ställen. Ofta har de även olika borstningslägen att välja mellan vilket vi tycker är väldigt bra eftersom att vår mun ständigt förändras beroende hur vi håller tandvårdsrutinerna, äter och dricker.  Så om du får ett känsligt tandkött kan du anpassa borstningen efter det, likaså om du vill göra en rejäl rengöring eller få vitare tänder.

Gå till tandläkaren vartannat år

Att gå till tandläkaren är inte det allra roligaste och många oroar sig för att det ska bli dyrt. Men vi kan inte nog poängtera vikten av att besöka tandläkaren vartannat år för att få en bra munhälsa. Det är en preventiv åtgärd mot tandlossning eftersom att det behandlas i ett tidigt stadie – innan det blir dyrt och besvärligt.

Flossa tänderna efter måltiderna

Att flossa tänderna är verkligen guld värt för en frisk mun. Det gör att matrester och bakterier mellan tänderna avlägsnas – så att de inte ligger kvar och ökar risken för skadliga inflammationer.

Borsta tänderna varje morgon och kväll

Det här kommer knappast som en nyhet, det är ju någonting vi fått inpräntat sedan barnsben. Men vikten av det behöver ändå nämnas – studier visar nämligen att många slarvar med rutinen.

Låt tänderna vila mellan måltiderna

Att småäta hela tiden är inte att rekommendera för en bra munhälsa. Det gör nämligen så att tänderna ständigt utsätts för nya syraangrepp vilket gör så att de inte hinner få sin naturliga balans. Det här skapar karies och ökar risken för inflammationer i tandköttet.

Om du nu måste småäta kan vi rekommendera dig att borsta tänderna efter – eller använda munskölj.

Rengör tungan

Inte många vet om det, men det är väldigt viktigt att rengöra tungan. Tungan har naturligt fåror (fissurer), framförallt längre bak mot tungroten där bakterier samlas. Bakterier som de här kan ge upphov till en dålig andedräkt samt påverka balansen i munnen negativt.

Många eltandborstar har speciellt utformade borsthuvuden som är specifikt till för att användas som en tungskrapa.

Citrusfrukter ökar syraangreppen

Citrusfrukter är både gott och nyttigt men ha i beaktning att munnens neutrala pH-värde ligger på omkring 7. När vi äter sura saker bildas syra i munnen vilket bland annat gör så att emaljen i tänderna luckras upp. Så ta gärna exempelvis en flourtablett efter att du har avnjutit dessa goda med syrerika frukter.

Läs mer: