Ilningar brukar kännas som en ilande smärta i tänderna som uppstår plötsligt och avtar ganska snabbt. Ilningarna kan bero på olika orsaker men vanligast är att man fått ett hål eller en spricka i tanden. Här reder vi ut när det är dags att behandla besvären.

Därför får du ilningar

Det finns olika anledningar till att ilningar uppstår. Om du borstar tänderna för hårt så tandköttet skadas kan det uppstå ilningar, även en tandblekning kan orsaka problemet. En annan vanlig orsak är karies, om bakterierna når pulpan kan ilningar uppstå.

Sprickor i tänderna som kan uppstå om du gnisslar eller tuggar kan också leda till ilningar.

Behandlingar

Att använda rätt tandkräm, fluorsköljning och fluortuggummin fungerar oftast som behandling av ilningar i tänderna. Om du inte blir av med ilningarna eller har sprickor som framkallar ilningarna bör du uppsöka en tandhygienist som kan hjälpa dig med problemen med hjälp av fluorlackning.

Kontakta din tandklinik om du har ilningar som påverkar ditt vardagliga liv, eller om du har kraftiga ilningar som håller i sig och uppstår av både värme och kyla bör du uppsöka hjälp på en gång.

Förebygga ilningar

Att borsta tänderna är det viktigaste och enklaste sättet att förebygga ilningar i tänderna. Använd en mjuk tandborste när du borstar tänderna för att inte skada tandköttet eller emaljen, men även för att komma åt på bästa möjliga sätt. Använd gärna plackers, tandtråd eller mellanrumsborste efter varje borstning.

Välj en tandkräm med kaliumnitrat som funkar som en skyddande hinna mot ilningar och undvik helst att använda en tandkräm med whitening-effekt.

Om du redan har fått ilningar kan det vara svårt att borsta tänderna med kallt vatten, testa istället att borsta med ljummet vatten.

Läs mer: