Det är många som har sneda tänder, men kunskapen om hur en ska gå tillväga för att få dem raka eller vilka alternativ som är mest prisvärda för att få rakare tänder är desto svårare att veta. Vi listar därför hur du med sneda tänder ska gå tillväga för att få dem att bli raka och fina! Det första de allra flesta tänker när det talas om att få de sneda tänderna att bli raka är en stor och synlig tandställning. Men det finns alternativa vägar att vandra för ett vackert leende!

 

Genomskinlig tandställning

Det här är en ny typ av skena som som förlitar sig på genomskinliga skenor som sätts över tandraden som ska förbättras. Behandlingen fungerar som så att en bär varje skena under två veckor, men som sedan ersätts med en ny. De är också uppbyggda på att sånt vis att de försiktigt och stegvis flyttar dina tänder så att de får en rak position.

Skenorna är också speciellt utformade efter just dina tänder, vilket gör att de är väldigt enkla att ha på sig.

En annan ovärderlig fördel med en genomskinlig skena är att de även är avtagbara. Så om du exempelvis ska in på ett möte, eller göra någonting annat där du inte vill bära tandställning så kan du enkelt ta bort den.

 

Ersätta med en ny tand

Med hjälp av tandtekniker kan en även med ordna en sne tand genom att ersätta den med en helt ny med hjälp av en skalfasad eller bettrehabilitering genom exempelvis porslinskronor, porslinsbroar, skalfasader eller implantat.

Det är ett dyrare alternativ men går däremot väldigt mycket snabbare och man slipper gå runt med en tandställning. För de allra flesta betyder ordet tandställning en stor metallräls som under lång tid drar uppmärksamheten till sig och till dina sneda tänder. Men det många inte vet är att det finns en uppsjö av nya och spännande metoder för tandreglering som kan ge dig ett vackert leende snabbare och på ett mindre iögonfallande sätt än den klassiska rälsen.

 

Genomskinliga skenor

En effektiv och nästan helt osynlig metod för att räta ut dina tänder är Invisalign. Denna nyskapande tandställning skiljer sig från andra genom att den helt förlitar sig på genomskinliga skenor som sätts över tandraden du vill förändra. Behandlingen är uppbyggd på ett flertal sekvenser där varje skena bärs under två veckor för att sedan ersättas med en ny. Skenorna är utformade för att försiktigt, stegvis, flytta dina tänder till önskad position. Skenorna är också specialgjorda efter dina tänder vilket gör att de blir väldigt bekväma att bära.

Förutom att man slipper stora metallfästen i munnen och att skenorna är nästintill osynliga har detta system ytterligare en fördel i och med att den är avtagbar. Du kan därför ta av den vid speciella tillfällen då du vill vara helt utan tandställning. Du slipper dessutom vanliga problem som är kopplade till fasta tandställningar som svårigheter att rengöra tänderna eller mat som fastnar.

 

Läs mer: