Alla har hört talas om karies och hål i tänderna, men få vet om vad det faktiskt är för något. Det går vi nu till botten med en gång för alla. Här listar vi 7 saker du måste veta om karies – och hur du undviker att få karies!

1. Vad är karies?

Det är en tandsjukdom som gör så att man får hål i tänderna. När vi äter och dricker så bildar bakterier i munnen syra som fräter tändernas emalj och skapar karies. De allra flesta av oss har någon gång råkat ut för karies.

 

2. Hur undviker man karies?

Karies är ett resultat av det vi äter, dricker och tar hand om munhälsan. Så det viktigaste för att undvika karies är således att vila några timmar mellan varje gång man stoppar något i munnen. Det är också bra att försöka dra ned på exempelvis läsk och annat med väldigt mycket socker som har en frätande effekt på emaljen.

 

3. Dra nytta av den nya tekniken

Man estimerar att en eltandborste gör fler borstdrag på upp emot 1 minut än vad en manuell tandborste gör på en hel månad. Samtidigt tar det bort 10 gånger mer plack på svåråtkomliga ställen och ger en bättre munhälsa på bara en månad.

Det kan således vara lägligt att slänga den gamla manuella tandborsten som funnits i 2000 år – och ge din mun bästa förutsättningarna för att må bra!

 

4. Dra ned på sockerintaget

Socker är den största boven i dramat när det kommer till karies. Socker fräter nämligen tänderna vilket gör att de förtvinar – så försök att dra ned på läsk och godis och försök ersätta det med något hälsosammare. Det kommer få både dig och dina tänder att må väldigt mycket bättre!

 

5. Drick mycket vatten

Muntorrhet är något som ökar risken betänkligt för karies, hål i tänderna och dålig andedräkt. Det här eftersom att saliven fungerar som ett naturligt skydd mod karies. Om du har en torr mun bör du berätta om det för din tandläkare som kan ge dig råd och lösningar som ökar salivproduktionen.

Läs mer: