Att ta hand om tandköttet är minst lika viktigt som att ta hand tänderna. Ett rött och svullet tandkött tyder ofta på en inflammation och kan göra riktigt ont. Inflammation i tandköttet kan även leda till tandlossning och bör därför tas på allvar.

Inflammation i tandköttet

Om tandköttet är rött, svullet, blöder och ömmar är det tecken på att du kan ha fått en inflammation. Det går oftast över av sig självt efter ca en vecka. Borsta försiktigt och noggrant vid det inflammerade området, om det inte hjälper bör du uppsöka läkare.

Vanliga orsaker till inflammation i tandköttet

Den vanligaste orsaken är en bristfällig munhygien. En inflammation kan till exempel uppstå om man borstat på fel sätt, till exempel om man borstat för hårt, missat att borsta tänderna och låtit bakterier ligger kvar för länge. Tobaksanvändning kan orsaka inflammerat tandkött. Hos en rökare kan tandköttet vara blekrosa trots en inflammation, det beror på att en rökares blodtillförsel inte är densamma som hos en icke rökare och därmed inte blöder lika lätt. En annan orsak till tandköttsinflammation är kost och dryck, matrester kan fastna i tandköttsfickorna och skapa inflammation.

Behandling

Det bästa är att alltid vara noggrann med munhygien. Men om skadan reda är skedd rekommenderar vi att borsta noga både morgon och kväll med en mjuk tandborste för att undvika att tandköttet börjar blöda. Använd helst tandtråd eller plackers några gånger i veckan. Oftast går tandköttsinflammation över efter cirka en vecka om du varit noggrann tandborstningen, en rekommendation är att besöka tandhygienisten regelbundet för att undvika problem med tandköttsinflammation eller i värsta fall tandlossning.

Söka vård

Om inte inflammationen i tandköttet dämpas efter noggrann munvård kan det vara bra att ta kontakt med din tandklinik. Om du ser att tänderna vid det inflammerade tandköttet är lösa kan det vara ett tandlossning, sök då hjälp omedelbart.

Läs mer: