Vi vet, du är trött på att höra om att rökning är skadligt för munhälsan och det är knappast någon nyhet att rökning är skadligt.. Rökning innehåller en mängd skadliga och cancerframkallande ämnen, dessa kemiska ämnen kan påverka din mun mer än du tror.

Dålig andedräkt och missfärgningar

Dålig andedräkt och missfärgningar är båda lätta att upptäcka, den förstnämnda framförallt för andra och sistnämnda för både dig och andra. Dålig andedräkt och missfärgningar är varken trevligt för dig eller andra men hör till en av de vanligaste påföljderna av rökning.

Större risk att drabbas av tandlossning

Majoriteten av de som drabbas av tandlossning är faktiskt rökare. Om du som före detta rökare eller icke-rökare skulle råka ut för tandlossning kan det lättare behandlas framgångsrikt.

Muncancer

Att rökning kan leda till lungcancer vet vi redan men en annan allvarlig sjukdom som kan orsakas av rökning är muncancer, som också är den allvarligaste skadan för munhälsan. Risken för muncancer ökar ju längre du rökt och ju yngre du var när du började röka.

Sluta röka

Det är aldrig försent att sluta röka, om du tycker det känns svårt kan det vara värt att söka hjälp.

Här är några du kan vända dig till om du vill få hjälp med ditt beroende:

Slutarökalinjen »

Om du vill få stöd från före detta rökare finns Sluta-röka-loggen, där delar människor med sig av sina historier och ger varandra stöd.

Sluta-röka-logg »

Läs mer: