Missfärgningar på tänderna är mycket vanligt och inget som är farligt i sig. Oftast kommer det med åldern och kan bero på intag av särskild dryck och kost. Här nedan förklara vi vad som kan orsaka missfärgningar och hur du enklast blir av me dem.

Vanliga orsaker till missfärgningar

Vi har listat de vanligaste orsakerna till varför tänderna blir missfärgade.

Kost och dryck

Ett regelbundet intag av särskilda livsmedel kan orsaka missfärgningar, här är några livsmedel som lätt kan ge missfärgningar på tänderna:

  • Rödvin
  • Kaffe
  • Te
  • Cocacola
  • Soja
  • Bär
  • Rödbetor

Tobak

Både cigaretter och snus innehåller tjära och kemikalier som lägger sig som ett lager på tänderna och skapar missfärgningar. Tobak med hög nikotinhalt och tjära leder således till mer missfärgningar. Det syftar främst till:

  • Snus
  • Cigaretter

Sjukdomar och mediciner

Mediciner som antibiotika kan orsaka missfärgningar på tänderna. Det  är lite olika på hur mycket man drabbas av denna biverkning men all antibiotika har i stort sett denna bieffekt.

Bli av med missfärgningar med hjälp av estetisk behandling

Om du har missfärgningar på tänderna kan du ta bort eller minska dem genom en estetisk behandling, så kallad tandblekning. En tandblekning kan du göra hos din tandläkare och du väljer själv vilken nyans du vill ha på tänderna. Det finns olika typer av metoder men den vanligaste är genom blekmedel som är en gel som läggs på tänderna. En annan metod är laserbehandling som görs hos en tandläkare och ibland kombineras dessa två metoder.

Läs mer: