Det har talats om det överallt. På sociala medier. På TV. På närmsta apotek. Fenomenet att man får vita tänder av kol är mytomspunnet, och det har lett oss till just den här stunden. Nu reder vi en gång för alla ut om man verkligen får vita tänder av kol!

Tandläkaren om att bleka tänderna med aktivt kol

Tesen är spännande, för de allra flesta av oss har säkerligen kol liggande någonstans i hemmet – och det är om det fungerar en väldigt ekonomisk tandblekning.

För dig som missat det så går metoden ut på att en ska använda aktivt kol för att bleka tänderna. Tillvägagångssättet går till på så vis att en ska krossa kolet, sätta ned tandborstens borsthuvud i pulvret och borsta tänderna med kol och sedan skölja munnen om efter annat. Denna metod sägs göra tänderna vita. På ett hälsosamt och naturligt vis.

Aktivt kol har många användningsområden och används bland annat för att binda till sig skadliga ämnen i exempelvis magen, som sedan rensas ut med kolet istället för att tas upp av kroppen.

Det är också populärt inom hudvård då aktivt kol används i många ansiktsmasker för att dra till sig orenheter från huden. Tanken med kol i tandvårdsprodukter är att det precis som med ansiktsmasker ska binda till sig orenheter, fast från tänderna – som sedan gör tänderna vita.

Men tandläkare ger inte mycket för den hajpade trenden.

Hans Göransson, förbundsordförande till Sveriges Tandläkarförbund säger till Hälsogranskaren att han är skeptisk eftersom att han inte känner till några kvalificerade studier gjorda om aktivt kol som en tandblekningsmetod. Tandläkaren får även frågan om aktivt kol skulle kunna binda till sig missfärgning och bleka tänderna.

Om det ska ske en bindning här måste man först då fråga sig vad det är som binder missfärgningen till tanden. I de situationer när det är någonting som reagerar med kolet skulle det kunna bli en sådan här bindning ja, men hur är då bindningen till tanden, vilket är starkast?

Hans Göransson vidareutvecklar sedan att det inte är givet att idéen om bindning mellan det aktiva kolet och missfärgningen är tillräckligt för att metoden ska fungera, utan det krävs också undersökning av bindningen mellan missfärgningen och tanden. Ett område där det inte har gjorts några kliniska studier – varpå det inte finns något som styrker att det är en effektiv metod.

Kan bleka tänderna med aktivt kol vara skadligt?

Eftersom att det inte genomförts några kliniska studier så kan man fråga sig om det kan vara skadligt. Här förklarar Hans Göransson att en kan få skador genom att tänderna blir känsligare om man gör knepet utan att ha koll för förutsättningarna.

Han säger även att han stött på patienter i klinisk vardag, där det förvisso är ett undantagsfall, men som har haft sprickor, där blekningsmedel läck in genom sprickorna och skadat tandnerven.

Kol anses ju ibland ha en slipande effekt om man borstar, så den risken kan finnas i så fall. Du skulle kunna åstadkomma ett mekaniskt slitage på tandroten. Tandhalsen är mer känslig för slitage än vad tandkronan är i och med att den inte är skyddad av emalj.

Slutligen rekommenderar Hans Göransson att man inte prövar en metod som att bleka tänderna med aktivt kol innan man pratat med en tandläkare.

Det kan med andra ord vara läge att vänta med att prova metoden fram tills att den åtminstone blivit kliniskt bevisad – vi vill ju inte riskera vår munhälsa och tänder med något som inte är beprövat av proffsen.

Läs mer: